- Facet od kuchni
Sos Bolognese z mięsem wołowym.
Poniżej znajdziecie przepis, jak przygotować idealnie smaczny, prawdziwie włoski sos Bolognese.

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
40g masła
1 cebula
1 pałka selera naciowego
2 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
250g mięsa mielonego (wołowe)
120 ml wina wytrawnego (czerwonego)
120 ml wody
2 łyżki pasty pomidorowej (opcjonalnie koncentratu)
sól i pieprz
Czas przygotowania: ok 1,5 godziny.
Zaczynamy !!!
Krok 1:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebule. Do podsmażonej cebulki wrzucamy mięso mielone. Razem mieszamy, najlepiej rozgnieść na patelni mięso płaską szpachelką, tak aby powstały drobne kawałki.
Krok 2:
Kiedy mięso puści trochę wody wrzucamy posiekany czosnek, drobno pokrojony seler oraz marchewki starte na drobnej tarce. Dodajemy masło. Dusimy ok. 5 minut, często mieszając.

Krok 3:
Następnie dodajemy 2 łyżki pasty pomidorowej oraz wino. Doprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy gaz na minimum i dusimy około godziny czasu. Pamiętajmy, aby podczas duszenia co jakiś czas dolewać małą ilość wody, która będzie podczas gotowania odparowywała.
Sos w smaku jest genialny, możemy go podawać z każdym typem makaronu. Przygotowany sos nadaję się również jako baza do Lasagne, bądź do nadziewania papryki czy bakłażanów.
Smacznego !