Szukaj
  • Facet od kuchni

Sos Bolognese z mięsem wołowym.

Poniżej znajdziecie przepis, jak przygotować idealnie smaczny, prawdziwie włoski sos Bolognese.


Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

40g masła

1 cebula

1 pałka selera naciowego

2 średnie marchewki

3 ząbki czosnku

250g mięsa mielonego (wołowe)

120 ml wina wytrawnego (czerwonego)

120 ml wody

2 łyżki pasty pomidorowej (opcjonalnie koncentratu)

sól i pieprz


Czas przygotowania: ok 1,5 godziny.

Zaczynamy !!!


Krok 1:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebule. Do podsmażonej cebulki wrzucamy mięso mielone. Razem mieszamy, najlepiej rozgnieść na patelni mięso płaską szpachelką, tak aby powstały drobne kawałki.


Krok 2:

Kiedy mięso puści trochę wody wrzucamy posiekany czosnek, drobno pokrojony seler oraz marchewki starte na drobnej tarce. Dodajemy masło. Dusimy ok. 5 minut, często mieszając.




Krok 3:

Następnie dodajemy 2 łyżki pasty pomidorowej oraz wino. Doprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy gaz na minimum i dusimy około godziny czasu. Pamiętajmy, aby podczas duszenia co jakiś czas dolewać małą ilość wody, która będzie podczas gotowania odparowywała.


Sos w smaku jest genialny, możemy go podawać z każdym typem makaronu. Przygotowany sos nadaję się również jako baza do Lasagne, bądź do nadziewania papryki czy bakłażanów.

Smacznego !


38 wyświetlenia

©2019 by Facet od kuchni. Proudly created with Wix.com