Szukaj
  • Facet od kuchni

Kurczak Panko - Azja w Twojej kuchni !

Aktualizacja: 13 sie 2019

Wielu z nas nie raz chciałoby przygotować dla swoich najbliższych fajne danie, nie koniecznie po raz kolejny rosół ze schabowym. Poniżej przedstawiam przepis na kurczaka w panierce Panko. Obiecuję, że poświęcicie na przygotowanie dania nie więcej niż 15 minut, a smakiem nie będzie odbiegał od tego zamawianego u ulubionego Chińczyka w mieście :)



Składniki:

  • Pierś z kurczaka

  • Olej

  • Mąka

  • Jajko

  • Panierka Panko

  • Sól i pieprz


Zaczynamy !




Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, wycinamy większe żyłki i kroimy na cienkie kawałki. Pamiętajmy, że in cieńsze tym szybciej będą się smażyły. Po pokrojeniu doprawiany solą i pieprzem. Przystępujemy do panierowania.





Do panierowania będzie nam potrzebne jajko, mąka oraz panierka Panko. Panierkę tego typu dostaniemy w każdym sklepie posiadającym artykułu kuchni azjatyckiej. Najpierw kawałki kurczaka obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce.








Przystępujemy do ostatniego etapu - smażenie. W naczyniu rozgrzewamy dużą ilość oleju, kawałki kurczaka powinny być w nim w całości zanurzone. Na gorący olej wrzucamy mięso, smażymy po ok 2-3 minuty z każdej strony. 


Gotowe! Możemy konsumować i cieszyć się smakiem kurczaka, idealnie odpowiadającemu, temu który serwuje nasz ulubiony Chińczyk w mieście :) Do kurczaka Panko mocno pasują różnego rodzaju sosy np. z chilli. Smacznego!

212 wyświetlenia

©2019 by Facet od kuchni. Proudly created with Wix.com