- Facet od kuchni
Beza Pavlova - przepis dla opornych.
Poniżej znajdziecie przepis na deser, który niektórym wydaje się trudny do zrobienia. Nic bardziej mylnego. Co prawda przygotowanie bezy jest dosyć czasochłonne, ponieważ sam czas pieczenia będzie wynosił ok. 1,5 godziny, natomiast smak i efekt końcowy wynagrodzi czas przygotowania :)

Składniki:
6 białek
300g cukru (najlepiej drobnego)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
Krem:
200 ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
Dodatki:
Borówki amerykańskie
Maliny
Papier do pieczenia
Krok 1
Oddzielone od żółtek białka przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem (wsypujemy szczyptę soli). Stopniowo do białek dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Całość miksujemy aż powstanie jednolita sztywna piana. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i całość mieszamy.
Krok 2
Na arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy koło (może nam do tego posłużyć spód od tortownicy średnica ok. 24cm). Do środka okręgu przekładamy przygotowaną masę i formujemy wedle naszego uznania. Tak przygotowaną bezę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do ok. 140 st. C. Pieczemy ok. 1,5 godziny (podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika).

Krok 3
W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie kremu. Do miski wlewamy śmietankę, ubijamy mikserem dodając serek mascarpone. Ubijamy razem do czasu aż konsystencja będzie dosyć sztywna i zwarta.
Krok 4
Po upieczeniu bezę studzimy. Jak będzie już całkowicie zimna na wierzchu rozprowadzamy krem i dekorujemy go ulubionymi owocami. Ja zazwyczaj używam borówek amerykańskich i malin. Idealnie sprawdza się również granat.

Smacznego :)