Pizza - włoska królowa !

Przepis na prawdziwie włoską pizze. Dla mnie najlepsza to taka na cienkim cieście z mozzarellą i szynką. Przepis na tyle prosty, że polecany nawet najbardziej opornym mistrzom patelni.

Nieskromnie mogę stwierdzić, że smakuje identycznie jak ta z Sardynii. Chyba uzależniliśmy się od jej smaku, zajadaliśmy się wspólnie z moją rodziną podczas tegorocznych wakacji.

Składniki:

  • 500 dkg mąki (typ 00),

  • łyżeczka soli,

  • 20g drożdży instant (drożdże sypkie),

  • semolina (do podsypania spodu pizzy,

  • szynka biała włoska 6 plastrów,

  • mozzarella tarta (dwa opakowania po 150g każde),

  • 240ml ciepłej wody,

  • Passata pomidorowa 500ml (do posmarowania placków)

Krok 1:

Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami i solą. Do mieszanki wlewamy mocno ciepłą wodę. Mieszamy ponownie i zagniatamy ciasto. Zagniatamy przez około 5 minut do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Krok 2:

Odstawiamy zagniecione ciasto w misce w ciepłe miejsce, najlepiej przykryć je kuchenną ścierką. Ciasto powinno wyrosnąć przez około 1h, w tym czasie podwoi swoją objętość.

Krok 3:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich wałkujemy na okrągłe placki. Pamiętajmy placek podsypać semoliną, dzięki temu spód pizzy będzie idealnie chrupiący. Grubość wedle uznania, jak wspominałem ja wolę najcieńszą jak się da :)

Po rozwałkowaniu każdy placek smarujemy okrężnymi ruchami Passatą pomidorową (łyżką). Na sos sypiemy mozzarellę i układamy szynkę.

Krok 4:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 230 st. Pizzę wkładamy do piekarnika (ja wałkuję placki od razu na papierze do pieczenia co zapobiega przywieraniu). Czas pieczenie to ok 12-18 minut w zależności od grubości ciasta.

Polecam konsumować w towarzystwie włoskiego wina. Po upieczeniu pizze możemy polać delikatnie oliwą z oliwek. Obowiązkowo częstujemy członków rodziny i znajomych - smacznego :)

 

©2019 by Facet od kuchni. Proudly created with Wix.com