Kurczak Panko - czyli panierowane piersi z kurczaka w azjatyckiej odsłonie.
Składniki:
Pierś z kurczaka, jajko, mąka, sól, pieprz, olej, panierka Panko.

Krok 1:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, wycinamy większe żyłki i kroimy na cienkie kawałki. Pamiętajmy, że in cieńsze tym szybciej będą się smażyły. Po pokrojeniu doprawiany solą i pieprzem. Przystępujemy do panierowania.

Krok 2
Do panierowania będzie nam potrzebne jajko, mąka oraz panierka Panko. Panierkę tego typu dostaniemy w każdym sklepie posiadającym artykułu kuchni azjatyckiej.
Najpierw kawałki kurczaka obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce. Postarajmy się tak panierować kurczaka, aby każdy kawałek mięsa był pokryty Panko.

Krok 3
Przystępujemy do ostatniego etapu - smażenie. W naczyniu rozgrzewamy dużą ilość oleju, kawałki kurczaka powinny być w nim w całości zanurzone. Na gorący olej wrzucamy mięso, smażymy po ok 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe! Możemy konsumować i cieszyć się smakiem kurczaka, idealnie odpowiadającemu, temu który serwuje nasz ulubiony Chińczyk w mieście :) Do kurczaka Panko mocno pasują różnego rodzaju sosy np. z chilli. Smacznego!